16.11.2011

Karppaaminen vai monipuolinen ruokavalio?

Sivusta olen mielenkiinnolla seurannut keskustelua hiilihydraatteista. Ovatko kaikki hiilihydraatit pahasta? Pitäisikö aloittaaa karppaaminen? Miten karppaaminen sopii paljon liikuvalle ihmiselle? Aivan varmasti jokaisella meistä on asiasta mielipide - vastaan tai puolesta.

Osa tuttapiiristäni vannoo karppaamisen nimeen, osa on hiljaa. Isänpäivänä asia nousi esille vahempieni aloittaessa ns karppaamisen. Lisäksi aamulla luin erästä blogia, jossa oli linkki ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen blogikirjoitukseen karppauksen hyödyistä ja haitoista. Loppupäivän on asia pyörinyt mielessä ja päätin lukea hiukan lisää aiheesta.

Lukiessani Reijon blogista höttöhiilareista huomasin nyökytteleväni hyväksyvästi. Olen siis monessa asiassa samalla linjoilla. Kannatan monipuolista ja järkevää ruokailua, jossa on tilaa nautiskelulle aivan kuten Reijo Laatikainen toteaa yhteenvedossaan: "Täysviljan, hedelmien, marjojen ja muiden monipuolisesti ravintoa sisältävien hiilihydraattipitoisten ruokien kohtuullinen nauttiminen todennäköisesti edistää terveyttä. Sen sijaan liika yksinkertaisten hiilihydraattien saanti on terveydelle taakka. On varmastikin aika kiinnittää niihin huomiota. 
Tästäkin huolimatta toivon, ettei höttöhiilareitakaan täysin demonisoida. Pulla silloin tällöin tai kohtuuannos perunaa/pastaa pääruuan kyljessä on terveyden ja etenkin rennon syömisen kannalta järkevää. Liika musta-valkoisuus ja stressaaminen ei toimi ravitsemusasioissa, edes höttöhiilareiden kohdalla."

Jatkan siis valitsemalla tielläni nauttien kasviksista, soijatuotteista, täysjyvävalmisteista, ruisleivästä ja kohtuudella herkuista. Tasapaino kulutuksen ja kokonaiskalorimäärän välillä taitaa kuitenkin olla se tärkein työkalu painonhallinnassa. Runsashiilihydraattisella ruokavaliolla pysy laihana, jos kokonaiskalorimäärä ei ylitä tarvetta ;). Kukin itse valitsee mitä suuhunsa laittaa.

1 kommentti:

  1. Mä tavallaan haaveilen siitä, että voisin karpata, koska mulla on niiin paljon vaikeuksia pysyä kohtuudessa sokeriherkkujen kohdalla. Mut sit toisaalta en halua olla tyhmä absolutisti ja demonisoida herkkuja, koska mun mielestä kaikki tollanen mustavalkoinen ajattelu on tyhmyyttä... Miksi sokerin pitää olla niin hyvää, oi miksi? :D

    VastaaPoista

Kaikki voivat lähettää kommentin, mutta ne näkyvät vasta minun tarkistuksen jälkeen.

Kommenttien valvonnan avulla näen kaikki tulleet kommentit eikä kommentti jää huomaamatta :)